צוואה הדדית
בני זוג רשאים לערוך צוואות מתוך הסתמכות של בן הזוג האחד על צוואת בן הזוג האחר; צוואות כאמור יכולות להיעשות בין אם הזוכה על פי כל אחת מהצוואות הוא בן הזוג ובין אם הוא גורם שלישי, בין בשני מסמכים שנערכו באותה עת ובין במסמך אחד
צוואה הדדית- הגדרה והכרת העקרונות המנחים
צוואה הדדית היא כלי משפטי ייחודי המאפשר לשני אנשים, בדרך כלל בני זוג, לערוך צוואה אשר מביעה את רצונם המשותף.
צוואה הדדית מכילה אינטרס של הסתמכות הדדית בין המצווים, כלומר רצונו של האחד נסמך על רצונו של האחר.
בדרך כלל מדובר בבני זוג אשר מבקשים לצוות את רכושם זה לזה או לצד שלישי, כגון ילדים, נכדים וכ'ו.
בניגוד לצוואה רגילה, צוואה הדדית מגבילה את יכולתו של כל אחד מהצדדים לשנותה או לבטלה ללא הסכמת הצד השני.
יתרונה הבולט של צוואה הדדית הינה, הגנה על רצון המצווים גם לאחר פטירת אחד מהם- הצוואה מבטיחה שרצונם המשותף של בני הזוג יכובד בכל תרחיש.
כך לדוגמה, יוסי ורחל, זוג בנישואים שניים, רוצים להבטיח שילדיהם מנישואים קודמים יירשו חלק שווה מהרכוש המשותף לאחר פטירתם.
צוואה הדדית מונעת מצב בו הצד שנותר בחיים משנה את הצוואה לטובת ילדיו בלבד.
הצוואה אף מעניקה ביטחון כלכלי לבן הזוג שנותר בחיים ויורש את הרכוש של המצווה שהלך לעולמו או יקבל זכות שימוש בנכס מגורים למשך ימי חייו.
כך לדוגמה, דנה ואלון נשואים בשנית. לדנה יש דירה מנישואיה הקודמים. הם עורכים צוואה הדדית המבטיחה שאם דנה תלך לעולמה ראשונה, אלון יוכל להמשיך לגור בדירה עד סוף ימיו, ורק אז הדירה תעבור לילדיה של דנה. הצוואה במקרה זה מבטיחה שילדיה של דנה לא יוכלו לסלק את אלון מבית המגורים.
צוואה הדדית- המקור החוקי
לפני שנת 2005, צוואות הדדיות היו קיימות בפרקטיקה אך חסרו הגדרה והסדרה משפטית ברורה. התיקון משנת 2005 (תיקון מס' 12) לחוק הירושה משנת 1965 מילא פער זה על ידי הכנסת הוראות ספציפיות (בסעיף 8א) המסדירות כיצד יש ליצור צוואות הדדיות, כיצד לפרש אותן, וכיצד ניתן לבטל אותן.
החוק תוקן בשנת 2005 ( תיקון מספר 12) , וכך נוסף לחוק הירושה סעיף 8.א, אשר תיקון זה הסדיר בחוק את הצוואות ההדדיות ואופן ביטולן;
8.א. בני זוג רשאים לערוך צוואות מתוך הסתמכות של בן הזוג האחד על צוואת בן הזוג האחר; צוואות כאמור יכולות להיעשות בין אם הזוכה על פי כל אחת מהצוואות הוא בן הזוג ובין אם הוא גורם שלישי, בין בשני מסמכים שנערכו באותה עת ובין במסמך אחד (בסעיף זה – צוואות הדדיות).
(ב) לביטול צוואה הדדית לא יהיה תוקף אלא אם כן יתקיים אחד מאלה:
(1) בחייהם של שני בני הזוג – המצווה המבקש לבטל את צוואתו ימסור הודעה בכתב על ביטול הצוואה למצווה השני; נמסרה הודעה כאמור, בטלות הצוואות ההדדיות של שני המצווים;
(2) לאחר מות אחד מבני הזוג –
(א) כל עוד לא חולק העיזבון – בן הזוג שנותר בחיים ומבקש לבטל את צוואתו יסתלק שלא לטובתו, לטובת ילדו או לטובת אחיו של המוריש, מכל מנה או מכל חלק בעיזבון שהוא אמור לקבל לפי הצוואה ההדדית של המצווה שמת;
(ב) לאחר חלוקת העיזבון – בן הזוג שנותר בחיים ומבקש לבטל את צוואתו ישיב את כל שירש לפי הצוואה ההדדית לעיזבון, ואם השבה בעין בלתי אפשרית או בלתי סבירה – ישיב את שווי המנה או החלק בעיזבון שירש;
כיצד מבטלים צוואה הדדית?
ביטול בחיי שני המצווים:
סעיף 8(ג) קובע כי כל עוד שני המצווים בחיים, רשאי כל אחד מהם לבטל את הצוואה ההדדית בהודעה בכתב לצד השני. נקבע בפסיקה כי ההודעה צריכה להיות ברורה וחד משמעית, וכי לא די ברמיזות או בהתנהגות המרמזת על רצון לבטל את הצוואה. כמו כן יש לתעד את שליחת ההודעה.
ביטול לאחר פטירת אחד המצווים:
סעיף 8(ד) מגביל את אפשרות הביטול לאחר פטירת אחד המצווים. הצד שנותר בחיים יכול לבטל את הצוואה רק אם יחזיר את כל שקיבל על פי הצוואה ההדדית מעיזבון המצווה שנפטר. נקבע כי יש לפרש את דרישת ההשבה באופן תכליתי ולבחון אותה בבחינת הנסיבות הספציפיות של כל מקרה ומקרה.
קביעת תנאים לביטול בגוף הצוואה:
סעיף 8(ה) מאפשר למצווים לקבוע בצוואה ההדדית תנאים לביטולה, כולל ביטול חד-צדדי.
סיכום
צוואה הדדית היא כלי משפטי חשוב שיכול לספק ביטחון ויציבות, אך גם מגיע עם מגבלות משמעותיות. ישנו חוסר גמישות אינהרנטי בצוואות הדדיות, ובמקרים מסוימים הצוואה ההדדית עלולה להוות מכשול לבן הזוג שנותר בחיים.
לפני שאתם מחליטים לערוך צוואה הדדית, חשוב לשקול בקפידה את היתרונות והחסרונות ולהתייעץ עם עורך דין המתמחה בדיני משפחה וירושה. הבנה מעמיקה של ההשלכות המשפטיות והאישיות תסייע לכם לקבל את ההחלטה הנכונה עבורכם ועבור משפחתכם.